Tips til å finne billigste forbrukslån uten sikkerhet

Linda Holzerland20.mai 20199min
3213

Når målet er å finne det billigste tilbudet om forbrukslån uten sikkerhet gjelder det å orientere seg nøye i markedet på forhånd.

I Norge finnes det godt over 100 banker som tilbyr forbrukslån i én eller annen form. Forskjellene i pris kan være markante og det er lett å havne i en posisjon der man betaler overpris.

Mange nordmenn sitter i dag med ett eller flere usikrede forbrukslån. Undersøkelser gjort av myndighetene viser at vi har nærmere 190 milliarder kroner totalt i usikret gjeld, fordelt på forbrukslån, kredittkort og andre former for lån uten sikkerhet.

Prisene varierer voldsomt. Der noen forbrukslån tilbys med rente fra rundt 7%, vil andre lån ha renter over 250%. Typisk vil de minste lånene ha høyest rente fordi gebyrene holdes statiske.

Første metode – Bruk en låneportal

Hvis målet er å finne billigste forbrukslån uten sikkerhet kan det lønne seg å benytte en låneportal, slik som www.forbrukslån.no. Her får du et innblikk i de veiledende prisene som gjelder hos hver bank.

Med “veiledende priser” siktes det til den renten som bankens kunder betaler i snitt for sine forbrukslån. Det er altså ingen pris som garanteres for nye kunder.

Det er også årsaken til at det er så vanskelig å sammenligne tilbud på lån uten sikkerhet. Bankene oppgir ingen fast pris på forhånd, ettersom den alltid fastsettes i tråd med resultatet av kredittvurderingen.

Forklart på en litt annen måte: Som potensiell lånekunde vil man aldri vite hvilken rente som gjelder på forhånd, inntil banken faktisk har behandlet lånesøknaden. Det gjør det ekstra komplisert å sammenligne priser på forbrukslån.

Til gjengjeld er det alltid en fordel å gjøre seg kjent med de generelle vilkårene hos hver bank. Det inkluderer størrelsen på lånegebyrene og hvilke regler som gjelder for kredittrammer og nedbetalingstid.

Du kan også bruke en låneagent

Det andre alternativet er å bruke en megler/agent, som videresender søknaden din om forbrukslån. Dette er selskapet som opptrer som et mellomledd i søknadsprosessen. De koster ikke noe å bruke og fordelene er som følger:

I stedet for å fylle ut enkelte søknader hos hver enkelt långiver, vil det holde med ett søknadsskjema. Når megleren mottar informasjonen vil den videresendes til alle bankene automatisk.

På den måten blir det lettere å finne billigste forbrukslån uten sikkerhet, ved at søknaden får bedre eksponering i markedet.

Se for deg at du bruker en megler til å søke om forbrukslån uten sikkerhet. Så fort du har sendt inn søknaden vil den videresendes til 19 banker og finansselskap. Disse tar så en titt på innholdet og kjører en kredittsjekk på navnet ditt.

Basert på resultatet av kredittsjekken vil de så fastsette den renten du må betale på lånet ditt. De sender så et svar tilbake til megleren, som videreformidler tilbudet til deg.

Dermed kan du velge det tilbudet som er billigst. Her har det ikke noe å si om banken er velkjent eller ikke. Når det kommer til forbrukslån bør du alltid velge det billigste tilbudet.

Betal ned lånet raskere

Husk at nedbetalingstiden er en viktig faktor når det kommer til fastsettelsen av de totale kostnadene på lånet ditt.

Lang nedbetalingstid medfører at rentene kalkuleres på lånet over en lenger periode. Som kjent vil det medføre at kostnadene stiger på grunn av rentes-rente effekten. Dermed blir det også mye mer kostbart for deg hvis du betaler ned lånet over en lang peride.

Du kan betale ned før tiden

Et tips er at du velger en litt lenger nedbetalingstid enn hva du forventer å måtte trenge. Forbrukslån kan betales ned i sin helhet tidligere enn avtalt, uten at banken kan legge til ekstrakostnader. Det skiller seg derfor fra bl.a boliglån, hvor man betaler noe som kalles for overkurs ved tidlig innfrielse.

Årsaken til at du bør velge en litt lenger nedbetalingstid er at banken krever gebyrer hvis du ønsker å forlenge tidsperioden. Dermed unnslippet du dette gebyret hvis det skulle bli behov for å utvide betalingsperioden på et senere tidspunkt.

Hva regnes som et billig lån?

Et spørsmål mange låntakere stiller seg er hva som kan klassifiseres som et billig lån? Markedets billigste forbrukslån uten sikkerhet bør koste deg et sted mellom 7 og 10%. Dette er de desidert laveste satsene som tilbys av utvalgte banker.

Vær obs på at du må ha en stabil privatøkonomi med lav gjeld og høy inntekt for å kunne dra nytte av disse prisene. I gjennomsnitt betaler de fleste en rente som ligger en plass mellom 13 og 14%, basert på undersøkelser gjort av sentralbanken.

I motsatt ende er det noen tilbydere av mikrolån (små forbrukslån) som tilbyr lån med renter på over 250%. Disse lånene kjennetegnes ved at de har svært kort nedbetalingstid, som igjen påvirker rentenivået.

Når renten skal kalkuleres på et lån legges en 12 måneders periode til grunn. Det betyr at lån med kortere nedbetalingstid vil se renten øke proporsjonalt. I tillegg legges det til høye gebyrer, blant annet til etablering.

Et etableringsgebyr på 300 kroner vil utgjøre hele 10% av et lån på 3.000 kroner. Dette er en annen årsak til at mikrolån uten sikkerhet koster såpass mye penger.

Kostnadseksempel: Lånebeløp 85.000,- o/5 år, nominell rente 13,50%, effektiv rente 16,50%, etabl.gebyr: 1.100,-, termingebyr 40,- kostnader 36.270,-. Totalbeløp: 121.270,-.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Kontakt oss via vårt kontaktskjema
Vi er også på facebook og Instagram

Du kan også ringe oss på: 21 55 59 10

Om The Beat

The Beat er en del av Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ans. redaktør og adm. direktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale