Guide til å søke lån på nett i Norge

Linda Holzerland22.april 20198min
andel1

Denne guiden viser deg hva som skal til for å søke lån på nett i Norge, steg for steg. I hovedsak tar den for seg søknader om lån uten sikkerhet, også kjent som forbrukslån.

Per definisjon er et forbrukslån en avtale der banken ikke tar pant i kundens faste eiendeler, som for eksempel bolig og bil. Snittrenten ligger rundt 13% og man kan velge opptil 5 års nedbetalingstid.

Tidligere stilte bankene krav om kopier av skattemelding (den gang kalt selvangivelse), pluss lønnsslipper. Dette er ikke lenger nødvendig, og bankene henter informasjonen de trenger direkte fra offentlige kilder når man søker på nett.

Du må ha bankid

For det første må du ha bankid for å kunne søke lån på nett i Norge. Kodebrikken lar deg signere dokumenter som er juridisk bindene, inklusive gjeldsbrev. Sistnevnte er navnet på avtaler om lån, der man forplikter seg til å tilbakebetale lånets hovedstol som avtalt, pluss renter.

Med Bankid vil man i tillegg signere dokumenter som gir banken fullmakt til å hente inn relevant informasjon om inntekt og gjeld. Det inkluderer kopier av skattemeldinger og et søk i gjeldsregisteret.

Å søke om et forbrukslån på nett tar mellom 15-30 minutter. Deretter vil banken bruke litt tid på å behandle søknaden. Som regel får man svar samme dag, såfremt søknaden ikke krever manuell behandling. Sistnevnte betyr at en ansatt i banken kontrollerer innholdet i søknaden manuelt.

Vær oppmerksom på at selve utbetalingen av pengene kan ta lenger tid. Det er ingen garanti for at banken kan gi deg et lån på dagen, enda man har fått innvilget en søknad.

Bankenes kriterier for å innvilge forbrukslån

Når du skal søke lån på nett er det viktig at du oppfyller bankenes krav. For det første vil banken utføre en kredittsjekk, hvor de ser på følgende:

  • Gjelden din, samt hvilke type lån det er snakk om. Har du allerede høy forbruksgjeld vil det telle i negativ retning.
  • Hvorvidt du har betalingsanmerkninger eller utestående inkassosaker.
  • Inntektstall og hvorvidt disse har forholdt seg stabile.
  • Lånesøker må i tillegg oppfylle de kravene som er fastsatt av Finanstilsynet mht. betjeningsevne og gjeldsgrad.

Bankene er opptatt av forutsigbarhet, samt å minimere risikoen for at lånet misligholdes. Har man en stabil personlig økonomi vil det også øke sjansen for at lånet innvilges. 

Selve søknadsprossen tar ikke lenger enn rundt 30 minutter og mesteparten er blitt automatisert. Når du søker om lån på nett i Norge er det i dag nesten utelukkende roboter som behandler søknadene, som forholder seg til forhåndsbestemte kriterier.

Velg tilbudet med lavest rente

Etter at den obligatoriske kredittsjekken er utført hos et kredittselskap, vil man så få svar på hvorvidt søknaden er godkjent eller ikke. Da kan man begynne å sammenligne effektiv rente i ulike banker for å sikre seg tilbudet med lavest rente.

Det er smart å sammenligne ulike banker slik at man som kunde unngår å betale mer enn nødvendig i renteomkostninger.

Sammenlign forbrukslån hos billigeforbrukslån.no

Et alternativ er å benytte seg av gratistjenesten billigeforbrukslån.no, hvor du kan søke om lån direkte hos hver bank. Portalen inneholder mye nyttig informasjon om prisene på forbrukslån i det norske markedet.

Nettsiden har også en lånekalkulator som gjør det enklere å estimere månedlige nedbetalinger, basert på det som kalles for et terminbeløp. 

Summen vil justere seg automatisk ettersom man endrer på nedbetalingstiden og ønsket lånebeløp.

Innebærer 2 steg

Søknader om finansiering på nett involverer 2 steg. Det første er at søknaden må fylles ut og signeres, før den sendes inn til banken. Banken trenger din tillatelse til å gjennomføre en kredittsjekk, som igjen betyr at du må signere med bankid.

Når banken er ferdig med dette vil den sende deg et tilbud om lån, gitt at du overholdt bankens krav til kredittverdighet.

Før lånet kan utbetales må du på nytt signere søknaden med bankid. Selve signeringen tar ca. 5 minutter, men det kan ta litt lenger tid å fylle inn den øvrige informasjonen som kreves av hver bank.

En gjennomgang av kravene

Her er de viktigste kravene du må oppfylle for å søke om lån på nett i Norge.

  • Du må være av myndig. Mange banker har i dag en aldersgrense på mellom 20-23 år.
  • Du må ha bankid. Kodebrikken lar deg også søke om finansiering på mobilen.
  • Når banken har behandlet søknaden din vil den sende deg et tilbud. Sank inn priser fra flere banker og velg det som har den laveste renten.

Kostnadeksempel: Lånebeløp 85.000,- o/5 år, nominell rente 13,50%, effektiv rente 16,50%, etabl.gebyr: 1.100,-, termingebyr 40,- kostnader 36.270,-. Totalbeløp: 121.270,-.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Kontakt oss via vårt kontaktskjema
Vi er også på facebook og Instagram

Du kan også ringe oss på: 21 55 59 10

Om The Beat

The Beat er en del av Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ans. redaktør og adm. direktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale