Samle lån med refinansiering og kutt rentekostnadene

Linda Holzerland6.mai 20199min
87143

Det lønner seg som regel å samle lån med refinansiering. Ved å slå sammen smålån og kreditter i et større samlelån kan man redusere rentekostnadene og spare penger.

Det nye lånet må naturligvis ha gode nok betingelser. Variasjonen mellom bankenes tilbud på lån til refinansiering er stor, og det gjelder å søke om pristilbud flere steder før du tar en avgjørelse. 

Her er noen tips som hjelper deg når du skal same lån.

Kostnader på lån til refinansiering uten sikkerhet

Før vi tar for oss tipsene skal vi illustrere hva kostnadene blir på et usikret lån som brukes til refinansiering. De fleste banker gir rentetilbud som er individuelt baserte. Det vil si at de legger søkerens kredittscore og betalingsevne til grunn, og tilbyr de laveste rentene til de som anses som sikreste betalere.

Spriket mellom lave og høye renter kan ligge på alt fra 6% nominelt, opp til cirka 20%. Avstanden her illustrerer at det er enorme forskjeller i pris mellom norske banker. 

Samtidig blir selv de høyeste rentene ved refinansiering sjelden dyrere enn det du betaler på smålån og kredittkort. Der kan rentene bli havne på henholdsvis flere hundre prosent (smålån og mikrolån med kun noen måneders nedbetalingstid), og på omtrent 20% til 35% for kredittkort.

Selv om forskjellen er stor, gjelder det alltid å få best mulig betingelser på det nye lånet som skal brukes til refinansiering.

Skaff deg oversikt over lånemulighetene

Det er ikke bare søkerens kredittscore og betalingsevne som skaper variasjon i rentetilbudene. Forskjellene i tilbudene fra hver enkelt bank kan også være betydelige. Én og samme søker kan for eksempel bli tilbudt nominelle renter på 9% i den ene banken, mens en konkurrerende bank tilbyr 15%. Er lånesummen stor, og nedbetalingstiden lang, vil forskjellen utgjøre tusenvis av kroner.

Derfor er det om å gjøre å skaffe seg oversikt over aktuelle banker som tilbyr den lånesummen du trenger til refinansieringen. Det kan du gjøre ved å finne frem til sammenligningssider som refinansiere.net/, eller bruke Finansportalen sin oversikt.

Innhent flere konkurrerende tilbud

Når du skal samle lån via refinansiering vil det alltid lønne seg å få flere pristilbud, før du velger det billigste. Sammenlign prisene og slå til på det refinansieringslånet som har lavest rente.

Å sende inn søknadene tar ikke mer enn et par minutter av gangen, og du rekker fint over et høyt antall banker på en time. 

Du kan også vurdere å bruke en såkalt lånemegler til jobben. Du sender da kun 1 søknad om refinansiering til megleren, som deretter innhenter tilbudene på dine vegne fra sin partnerbanker.

Innfri rett gjeld

En viktig ting å huske på når du skal samle lån og kreditter er å prioritere rett gjeld. I utgangspunktet bør du alltid kvitte deg med gjelden som koster mest. Har du for eksempel mange tusen i gjeld fra to kredittkort, er det den dyreste kortet som bør prioriteres, og likeledes dersom du har flere små lån.

Innfri all gjeld som er dyrere enn rentene på det nye lånet, så fremt du får stort nok lån. Hvis lånesummen du maksimalt kan få er lavere enn det du trenger, velger du den gjelden som har høyest rentekostnad.

Andre ting som kan gi lavere renter

  • Er du gift eller samboer med felles økonomi? Vurder å ha partneren din som medlåner når du søker refinansiering. Det gir økte sjanser for å få lånet innvilget, og rentetilbudene blir ofte bedre.
  • Kan du forbedre kredittscoren din? Sett deg inn i hvordan kredittscore regnes ut, og se om du kan ta grep for å forbedre den. Noen faktorer tar en god del tid å få påvirket, men det finnes også grep som gir rask innvirkning.
  • Prøv å prute! De fleste banker har et slingringsmonn på rentebetingelsene sine. Dersom de ønsker deg som lånekunde, kan det hende du kan utnytte dette. Du har ingenting å tape på å prøve å prute! Prøv for eksempel med å argumentere for at du vil slå til på tilbudet dersom banken gir deg noe lavere renter, hvis ikke går du til en konkurrent.

Betal tilbake raskere enn avtalt

Det er fint å få lavere gjeldskostnader gjennom en refinansiering av dyrere gjeld, men det er ingen grunn til å stoppe der. Det nye lånet ditt kan bli enda rimeligere dersom du legger litt innsats i å betale det tilbake raskere enn du opprinnelig avtalte med banken.

Du har full rett til å øke avdragene om du vil, og banken kan ikke kreve noe ekstra utover påløpte renter og gebyrer. Fikk du mer igjen på lønningen enn forventet? Bruk de ekstra pengene til å betale et større avdrag, slik at du får lavere fremtidige rentekostnader.

Du kan også innfri lånet i sin helhet når som helst, for eksempel om du arver eller får en bonus på jobben, og dette vil heller ikke medføre ekstra gebyrer av noe slag.

Målet er å spare mest mulig

Mange kan spare store summer på å samle lån og kreditter. Forutsetningen er at det nye lånet har lavere rente- og gebyrkostnader. For å finne det billigste lånet til refinansiering må du ha oversikt over aktuelle banker og deres tilbud. Deretter innhenter du så mange lånetilbud som mulig, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag.

Får du ikke stort nok lån til å samle all gjelden, bør du prioritere å innfri de lånene og kredittene som koster mest. Du kan få bedre rentetilbud når du søker sammen med en medlåner, og du bør prøve å forhandle med banken om lavere rentebetingelser.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Kontakt oss via vårt kontaktskjema
Vi er også på facebook og Instagram

Du kan også ringe oss på: 21 55 59 10

Om The Beat

The Beat er en del av Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ans. redaktør og adm. direktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale