Sammenlign og utfør din egen kredittkort test

Linda Holzerland13.mai 20187min
korteksempel

Her går vi gjennom de viktigste stegene for å utføre sin egen kredittkort test. Det inkluderer en gjennomgang av:

  • Hvor man finner informasjon.
  • Behovet for å velge et kredittkort som samsvarer med eget forbruk.
  • Hvilke regler en bør være ekstra oppmerksom på.
  • Hva som bør telle mest når man velger et kort.

Bruk en kredittkortportal for å sammenligne tilbud

Søker du etter et kredittkort på nettet vil du finne en stor mengde nettsider som hjelper deg med å sammenligne tilbud. 

Den første nettsiden du bør dra innom er Finansportalen. Tjenesten er gratis og finansieres av staten. Den er ment å være en helt upartisk informasjonsside om finansielle tjenester. Hos Finansportalen kan du sammenligne over 270 forskjellige kort, som inkluderer omtrent alle kredittkort som tilbys i Norge. 

Det andre alternativet er å utføre sin egen kredittkort test på https://www.kredittkortinfo.no. Her finner du et lavere antall kort å sammenligne (ca. 40 stykk), men mer detaljert informasjon om hvert tilbud. Du kan eksempelvis lese mer om kortenes rentesats, gebyrer, bonusordning og kredittgrense.

Et tredje alternativ er å lese seg opp på vilkårene for hvert kort på bankenes egne hjemmesider. Dette tar mye tid, og det er ikke alltid lett å finne den informasjonen man leter etter.

Velg et kort som passer ditt personlige forbruk

Kjører du mye bil i forbindelse med jobben, eller spiser du ofte på restaurant? Ditt private forbruk har stor innvirkning på hvilket kort du burde velge.

For å dra maks nytte av kredittkortet bør du forsøke å samkjøre ditt eget forbruk med fordelsprogrammet.

I Norge tilbys kredittkort med en rekke ulike fordeler. Det inkluderer slike ting som bonus, rabatt og cashback hvor man får en del av kjøpesummen tilbakeført til kortet. I noen tilfeller kan det være betydelige beløp å spare hvis man bruker kredittkortet som betalingsmiddel.

Et hyppig brukt eksempel er de kredittkortene som gir cashback. Her får man en forhåndsbestemt andel av kjøpet tilbakeført til kortet. Cashback kan utgjøre alt fra 1-4% av kjøpesummen, og i noen tilfeller enda mer.

Men hvilke varer man får cashback på varierer, og vilkårene varierer mye. De siste årene har norsk media skrevet mye om korteiere som bruker cashback for å løse inn gratis flyreiser til utlandet.

Sjekk ditt eget forbruksmønster og se om det er noen spesielle varer og tjenester du handler mer av hvert år. Hvis du reiser mye utenlands kan det for eksempel lønne seg med et kredittkort som gir bonus på flyreiser.

Vær alltid rask med tilbakebetaling

Kredittkort kan være et brukervennlig betalingsmiddel med viktige fordeler. Ulempen er at det koster veldig mye penger å bruke hvis man ikke betaler ned alt man skylder raskt. I Norge er det ikke uvanlig å betale opptil 35% effektiv rente på noen kort.

Når du trekker kortet får du en viss tidsperiode hvor du slipper å betale renter. For å unngå rentekostnadene er det viktig å alltid slette denne saldoen før tidsperioden utløper.

Unngå betalingsforsikring

Ofte tilbys en betalingsforsikring sammen med kredittkortet. Denne forsikringen er ment å dekke nedbetalingene dersom du ender opp med å bli syk, permittert eller ufør. Disse koster som regel mer enn de smaker, og det er ikke alltid sikkert at forsikringen vil slå inn.

Dette bør telle mest

Hva som burde telle mest når du skal velge kredittkort er verken fordelsprogrammet eller rentenivået. Det er hvorvidt du forventer at du klarer å betjene gjelden du tar opp.

Med et rentenivå på over 25% er kredittkortene et meget kostbart betalingsmiddel, og de bør aldri benyttes med mindre man har en stabil privatøkonomi. For å redusere risikoen for mislighold bør du gjøre dette før du søker:

  1. Lag et eget budsjett hvor du setter opp månedlige inntekter og utgifter. Da ser du hva du har råd til å låne ved månedsslutt.
  2. Bruk aldri mer enn hva du har disponibelt per måned etter at regninger er betalt.
  3. Forsøk i tillegg å sette ekstra penger til side på en egen sparekonto.

Priseksempel: Lån 65.000 kr, o/12 mnd, Eff. rente 16,08%, Kostnader: 5.404 kr, Totalsum: 70.404 kr.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Kontakt oss via vårt kontaktskjema
Vi er også på facebook og Instagram

Du kan også ringe oss på: 21 55 59 10

Om The Beat

The Beat er en del av Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ans. redaktør og adm. direktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale