Skal du søke forbrukslån? Her er alt du trenger å vite

Linda Holzerland13.april 20198min
pexels-karolina-grabowska-4476375

Dette er en betalt annonse fra PGS Marketing AS v/ Beste-kredittkort.no.

Mange lurer på hva et forbrukslån brukes til. Et forbrukslån er et usikret lån som kan brukes til akkurat det du selv vil. Her er noen eksempler det er vanlig å bruke et forbrukslån til:

 • Oppussingsprosjekter hjemme
 • Som en finansieringsmulighet til uforutsette utgifter
 • Finansiering av hvitevarer, møbler og elektronikk
 • Ferieturer
 • Refinansiering av kredittkort

Du lurer kanskje på hvorfor du kan bruke et forbrukslån, eller lån uten sikkerhet, som det også er, til hva du vil?

Banken eller långiveren har ingen krav om å vite hva du har tenkt å bruke lånet til. Unntaket er dersom du skal ta opp et lån uten sikkerhet som går under andre produktnavn. Eksempler på dette kan være et etableringslån, depositumslån, refinansieringslån og andre låneprodukter som går under spesifikke navn.

Er det noe jeg bør tenke ekstra på?

Har du planer om å søke om forbrukslån? Veldig mange av oss havner i en situasjon hvor man betaler mer enn vi må i gebyrer og avgifter, selv om man har fått et relativt rimelig lånetilbud. Derfor bør du være på jakt etter et lånetilbud med gode vilkår og betingelser. Husk også å alltid lese den lille skriften.

Det vil alltid være i din beste interesse å se etter det lånet som passer deg og din økonomi best. Det kan innebære blant annet nedbetalingsplan, vilkår og effektiv rente.

Det kan ofte lønne seg å se etter lån med fleksibilitet. Det vil si at du kan betale ned mer de gangene du har mulighet til det, og mindre når økonomien er noe stram. En fleksibel nedbetaling betyr også at du har mulighet til å betale ut lånet tidligere enn planlagt uten at dette koster deg noe.

Er du usikker på hva forskjellen er på nominell og effektiv rente? Vi forklarer

Når du søker om et forbrukslån vil lånetilbudet du får inkludere to forskjellige renter, nominell rente og effektiv rente.

Den nominelle renten er på en måte grunnrenten, og er en rente du får basert på dine personlige og økonomiske opplysninger.

Den effektive renten er en rente som består av alle kostnader i forbindelse med lånet i tillegg til grunnrenten. Det er denne renten du bør vie mest oppmerksomhet til.

Forskjellen på disse to rentene er faktisk så enkel som at den effektive renten inkluderer alle utgifter og kostnader.

Hva ligger til grunn når banken bestemmer grunnrenten?

Den nominelle renten, eller grunnrenten baseres på dine økonomiske og personlige opplysninger. Denne renten blir vurdert individuelt av banken, noe som betyr at renten kommer til å variere fra kunde til kunde i samme bank.

Her vil banken se på graden av risiko det vil være for både deg og banken når du tar opp et lån hos dem. Dette vil særlig gjelde når det er snakk om lån uten sikkerhet, siden banken ikke har sikkerhet som for eksempel bolig eller bil som de kan hente penger fra dersom du ikke betaler ned lånet ditt.

Jo mindre risiko banken føler at de tar, jo lavere renter vil du få på lånet ditt. 

Eksempel: Et MC-lån er mere risikabelt enn et sikre seniorlån.

Hvor stor risiko utgjør du for banken?

Hvor stor grad man utgjør for banken kan variere, men renten vil som regel påvirkes av disse faktorene:

 • Alder
 • Tidligere betalingshistorikk
 • Sivilstatus
 • Eksisterende gjeld
 • Inntekt og formue
 • Betalingsanmerkninger og inkassokrav

Lånevilkår

Banken eller långiver er alltid pliktet til å gi deg en oversikt over alle vilkår, betingelser og all annen nødvendig informasjon i forbindelse med forbrukslånet. Husk også at selv om du har signert en lånekontrakt, har du en angrefrist slik som når du kjøper en vare i butikk.

Dette er en betalt annonse fra PGS Marketing AS v/ Beste-kredittkort.no.
Journalistene og redaksjonene i Metro Sounds har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Kontakt oss via vårt kontaktskjema
Vi er også på facebook og Instagram

Du kan også ringe oss på: 21 55 59 10

Om The Beat

The Beat er en del av Radio Metro AS

Org. Nr. 959 380 708

Ans. redaktør og adm. direktør: Bjørn-Martin Brandett

Personvernavtale